Aktuellt och nytt Ord & Kulturs bokhandel Ord & Kulturs småskrifter Bokhandel Välkommen till Ord & Kultur
Ord & Kulturproduktioner Verksamhet och tjänster Mitt CV Kontaktuppgifter Kunder Genomförda uppdrag Publiceringar

Det Svarta Landet

omslag-12.jpg  omslag.baksida.jpg

Författare: Ingemar E. L. Göransson

Titel: Det Svarta Landet

Författarfoto: Elina Hauge

Roman

300 sidor, inbunden

ISBN 978-91-982139-7-3

Förlagspris 240 kr (porto tillkommer om ej annat anges)

Beställes från Ord & Kulturs Webb-bokhandel

 

2018 är Sverige ett land i djup politisk kris. Högerextremismen hotar demokratins överlevnad efter det katastrofala riksdagsvalet.

 

Det öppet fascistiska Det Fosterländska Partiet har tagit säte i regeringen och dess ledare Pontus Hansson är vice statsminister.

 

En serie av brutala mord inträffar och Leif Ekenberg, numera kommissarie på säkerhetspolisen, börjar se konturerna av en planerad statskupp. Detta medan privatutredaren Lars-Jonathan Västby letar efter en försvunnen flykting från Ghana.

 

Dessa händelser och trådar löper parallellt i författaren Ingemar E. L. Göranssons roman Det Svarta Landet. En mardröm som kan bli  verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid.

 

Det Svarta Landet är den tredje delen av författarens samtidstrilogi om ett förändrat och alltmer omänskligt Sverige. Likt de två tidigare delarna är det inte i första hand en spänningsroman utan en roman om två människor och hur deras liv speglas i en samhällsutveckling där människovärde, rättvisa, demokrati och solidaritet inte längre har någon plats.

Recensioner och läsaromdömen:

"Ingemar E L Göransson skriver med en ton av Sjöwall- Wahlöö. Huvudpersonerna är både beslutsamma och resignerade på en och samma gång. En underliggande kritik mot den politiska samtiden ljuder genom sidorna. (...) ”Det svarta landet” är en som vanligt inlevelsefull och engagerad bok av Göransson."  (Jakob Carlander, Östgöta Correspondenten)

"Jag läser den nu. Det borde alla göra. Så nära sanningen man kan komma!" (Elizabeth Sahlen)

"Bladvändare. Tänkvärd och viktig i dagens Sverige/Europa. Trots att läsningen gav mig kalla kårar rekommenderar jag den varmt." (Kent Olof Almertz)

"Ska man bara läsa en bok i livet, ska man läsa denna." Ewa Thygeson

"En omskakade, viktig och skrämmande bok om vad som kan ske i en mycket nära framtid då rasister och fascister har vuxit sig ännu starkare. "Det svarta landet" är inte bara en viktig läsning. Den manar till motstånd." (Crister Enander)

"En av se viktigaste samtidsskildringar som alla bör läsa. Boken är sannerligen högaktuell och jag är imponerad över att den lyckas hålla mig alert och tvingar mig in i de mörka ljusskygga tillhållen i vår nutid. Helt klart läsvärd. I den står många sanningar vi bör ha med oss in i framtiden." (Calin Lundin) 

"Jag vill varmt rekommendera boken; Det svarta landet. En skrämmande och enligt mig välskriven roman om en inte allt för otrolig framtid". (Jonny Pettersson)

"Nu har jag läst ut Ingemar E L Göranssons bok "Det svarta landet". Egentligen saknar jag för ögonblicket ord, eftersom texten, händelserna och en verklighet, snurrar i mitt huvud. 
Boken, som handlar om högerextremisternas, nazisternas och fascisters intåg och övertagande av det Svenska Folkhemmet. 
Boken är avskalad och brutalt verklig. Kryper nära inpå skinnet om hatet mot mörka människor, hatet mot de som försöker kartlägga och de som kämpar emot. 
Men det här är ingen "historia". Det här är en verklighet som redan har tagit alltför många steg. Och hur fan ska vi hindra? Vart är mobiliseringen? Vart är ALLA höjda röster. 
En ledtråd som jag ger er från en grym händelse ur boken; 
Sätter vi spaden i marken, så får vi nog inse att det hemska redan är över oss. 
Använd denna bok, och ha diskussioner runt den. Stanna inte där när du sen lägger den åt sidan. MOBILISERA! Klockan är 23.45. Tiden är knapp!"

(Elizabeth Sahlén Karlsson)

 

 

 

Möt författaren:

2016

27 augusti Tranås

3 september Tranås

15 september Cinderella BOKSLÄPP!!!! Arr: Stockholms Kommunalpensionärer

17 september Linköpings Stadsbibliotek

26 september Linghems bibliotek

10-12 oktober Arr: Boken på arbetsplatsen Runö Folkhögskola

1 november Linköping Arr: Kommunal

3 december Östergötlands bokmässa. Linköping

2017

15 februari Berendsen Tvätteri Angered Arr: IF Metalls vk

23 februari Dragarbrunsgatan 35 Uppsala Arr: Socialdemokraterna och ABF

1 april Socialistiskt Forum, Halmstad Arr: LO Halland och ABF

Svarta Landet foto